top of page

Wingsurfing - Wingfoiling - Den nya vattensporten för alla

Uppdaterat: 26 juni 2021

Wingsurfing eller Wingfoiling, vad den nya vattensporten skall heta är inte riktigt bestämt ännu. Huvudsaken är att man använder en Wing för att ta sig fram, du kan använda Wingen med en Stand Up Paddle SUP, Surfbräda, Twintip eller som den är tänkt för, med en Hydrofoil.


Det fina med Wingsurfing är att du behöver inte mycket vind, du behöver inte stora ytor som i Kitesurfing och du behöver inte hjälp med att starta. Du kan gå ut på en brygga eller strand när det blåser 4-5 m/s och börja köra.


I Sverige och speciellt i Stockholm så har vi mycket vatten men för tex Kitesurfing så finns det bara ett fåtal bra ställen att köra på. Och när det är bra vindar så får du trängas med många andra, det är alltid trevligt med surfkompisar men det är också en frihet med utrymme och att ha ytor för sig själv. Såklart kan du Wingfoila där Vindsurfare håller till eller bland Kitesurfare när du vill ha sällskap


Så hur kan du börja med Wingsurfing/Wingfoiling?


Du som redan har en uppblåsbar SUP kan använda en Winge när du normalt inte skulle vara ute på vattnet med SUPn. Nu kan du använda Wingen istället och komma ut när det blåser lite mer. Om du verkligen vill flyga över vattnet så behöver du en bräda där du kan sätta fast en Hydrofoil. När du är nybörjare så bör volymen på brädan var ca 20-30 liter mer än din egen vikt. Det finns brädor upp till 150 liter men ca 135 liter brukar vara tillräckligt för dom flesta. När du har en bräda du kan stå på så kan du använda den både som SUP och när du kommer igång så lyfter hydrofoilen brädan ur vattnet. När du får mer erfarenhet och tex vill börja hoppa så kan du börja använda mindre brädor på ca 75 liter som då känns smidigare Hydrofoil du använder under brädan är helt beroende av vad du vill göra och vad din vikt är. Ju större främre Foilvinge (inte den att blandas ihop med Wingen du håller i händerna) desto snabbare kommer den att skapa uppåtgående kraft (lyft). För en nybörjare är en främre vinge på 1500 till 2200 cm2 i allmänhet rätt storlek. Mer avancerade åkare går ofta till en mindre storlek på främre vingen, mellan 1250 cm2 och 1500 cm2, dessa ger lite mindre lyft men är mer manövrerbara. Vem kan Wingsurfa?

Vem som helst kan lära sig! Att börja på en uppblåsbar sup är det lättaste sättet att börja. SUP brädan är relativt mjuk och när du släpper vingen så tappar den snabbt all kraft. Om du sedan vill fortsätta med Wingfoilen så rekommenderar vi (om du inte har någon tidigare foil erfarenhet från tex kitefoiling) att gå en kort kurs. Att träna på Foilbrädan bakom en båt är också en bra start för att få en känsla för hur hydrofoilen fungerar. Wingsurfing/Wingfoiling är en helt annan upplevelse än vindsurfing eller kitesurfing och definitivt ett tillägg för alla intresserade av vattensport!


Känslan av att foila över vattnet bara en vinge i handen är underbar!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla