top of page
  • Vad är Wingsurfing
    Wingsurfing är en vattensport som kombinerar kraften hos en drake och en surfbräda. Wingsurfing har blivit allt mer populärt på senare tid då det är ett roligt sätt att utöva sporten även när det inte är tillräckligt starka vindar för traditionell vindsurfing eller kitesurfing.
  • Vad är Wingfoil
    Wingfoil är en relativt ny vattensport som kombinerar wingsurfing och foiling. Det innebär att man står på en liten surfbräda med en vinge (wing) i handen, precis som vid wingsurfing, men istället för en vanlig surfbräda har man en foilboard.
  • Vad är Foilbräda eller Foilboard
    En foilbräda, eller foilboard, är en typ av surfbräda som har en "foil" eller "hydrofoil" monterad under den. Foilen är en slags vinge eller fena som skapar lyftkraft när brädan får tillräckligt med fart. När brädan lyfter från vattenytan minskar friktionen och man kan glida fram över vattnet med högre hastighet och mindre ansträngning än med en vanlig surfbräda.
  • Vad är en foil
    En foil, eller hydrofoil, är en slags vinge eller fena som monteras under ett objekt, vanligtvis en surfbräda eller wingbräda. Foilen är designad för att skapa lyftkraft när objektet rör sig framåt i vattnet vilket minskar friktionen och ger ökad hastighet och effektivitet. När en foil monteras under en surfbräda, till exempel, kan man uppleva en helt annan känsla på vattnet då brädan lyfter från ytan och glider fram på en smal, stabil och effektivt skärande yta
  • Är det svårt att foila
    Foiling kräver vanligtvis lite mer erfarenhet och teknik än traditionell surfing, men kan ge en helt ny upplevelse av att glida fram på vattnet eller flyga genom luften.
  • Vad är Wing
    Wing till den handhållna draken eller vingen som används för att få vindkraft och driva framåt på en foilboard. Wings används istället för traditionella drakar eller segel. En wing är vanligtvis uppbyggd av ett uppblåsbart eller fast membran och har handtag för att ge enkel kontroll. Wingfoil har blivit allt mer populärt på senare tid och är en spännande blandning av vattensporter som wingsurfing och foiling.
  • Vilka kläder behöver jag på en kitesurfing kurs
    I Sverige behöver du en våtdräkt under i princip hela året. Det finns olika typer och tjocklekar att välja imellan beroende på tempraturen i vattnet och på land. Vanligt är en våtdräkt 5/3 för när vattnet är mer är 8 grader, när det är kallare än så kan man använda 6/4 med integrerad huva. Dock så finns många alternativ så ring och prata med instruktören innan kursen. Wingsurfcenter har också våtdräkter som du kan låna för kitesurfing eller wingsurfing kursen.
  • Vad händer om det inte blåser på kursdagen
    Vi tillämpar Vindgaranti Vi ger kurser när det är bra förutsättningar för den aktivitet och kursmoment vi ska utföra. Vilket innebär att vi garanterar surfeleverna en vindgaranti. Uteblir vinden, eller den sviktar under kurstillfället så avbyter vi och fortsätter vid nästa överenskommet tillfälle när bra vindförutsättningar finns.
  • Vilken utrustning behöver jag på wingfoil kursen
    Vi tillhandahåller den utrustning du behöver för surfkursen. I våra surfkurser använder vi alltid modern säker utrustning som är lämplig för dig som surfelev. Vi har kurs surfutrustning i många storlekar: + våtdräkter, våtskor + kiteselar + kites och bommar. + surfbrädor + hjälmar och flytvästar Vad vi rekommenderar att du har med dig själv: + Kläder efter väderprognos, varma kläder, solkräm, solglasögon, keps eller solhatt. + Ett torrt ombyte i en väska. + Mat som enkelt går att äta. Energibars, frukt, nötter etc. På de flesta undervisnings platser där vi genomför surfkurser är det en bra bit till närmaste matställe eller affär. Tänk på att, du är oftast även klädd i våtdräkt när vi äter lunch eller tar en matpaus. + Vatten. + Handduk och badkläder. + Något gott att avluta varje kurstillfälle😊 Som en frukt, chocklad eller liknande
  • Kan barn och ungdomar gå wingfoil kurs?
    Vi har Surfkurser till olika åldrar Vi ger surfkurser till följande ålderskategorier: + Ungdomar över 12 år + Vuxna + Pensionärer Vi anpassar vår surfkurs till respektive ålderskategori Våra surf instruktörer har genomgått en sep en separat utbildning för att undervisa barn och ungdomar.
  • Kan jag använda min egen utrustning på surfkursen?
    Ja det går bra att använda din egen kitesurf eller wingsurf utrustning. Vi kommer att se till så den är ok och om någonting saknas kan du låna av oss
  • Ska jag välja en uppblåsbar eller hård Wingsurfing/Wingfoiling bräda
    Jag ska börja med Wingsurfing/Wingfoiling. Men jag väljer fortfarande mellan en uppblåsbar wingsurfing/wingfoiling bräda eller en hård bräda. Det verkar som att att uppblåsbar fastnar mer på vattnet men de kostar mindre och bekvämare att transportera. Vad rekommenderar ni? De uppblåsbara brädorna fastnar lite mer på ytan än en hård. Skillnaden är speciellt när du startar, när du väl är i luften är det detsamma. Annars är de uppblåsbara bra för nybörjare: absorberar stötar bra, gör inte lika ont när man trillar. På vattnet har en uppblåsbar, jämfört med en hård en tendens att fånga vinden när det blåser mer, på grund av profilen och vikten, och den kan upplevas mindre effektiv framför allt när det gäller hastighet, precision i kurvorna. Den största fördelen med uppblåsbar är att den sparar utrymme tex vid resor. Dock så får man tänka på att man behöver pumpa upp den varje gång. Så om du har plats, inte reser mycket, att om du Wingarsurfar regelbundet under året (flera gånger i månaden) så rekommenderas en hård wingsurfing bräda,
  • Wingsurfing utrustning - Vad skall jag börja med att köpa?
    Med tanke på priset på ett Wingsurfing, WingFoil paket lätt hamnar på ca 25000- 30000 SEK och att det finns många alternativ. Wingsurfspecialister, Kitemärken, Foilmärken. Vad skall jag börja med att köpa eftersom marknaden ännu inte är tekniskt mogen och det fortfarande kommer att finnas många utvecklingar framöver är det svårt att veta i vad när man ska investera. Inte så intresserad av att köpa nybörjarutrustning som man vuxit ur efter några månader.Du kan få en ny Wingsurfing utrustning för ca 20 000 kr om du tittar runt på Internet. Men du får också vad du betalar för och det finns bra kvalite och sämre kvalitet. I och med att sporten är relativt ny så finns det ett klen utbud på begagnatmarknaden. Så andrahandsvärdet på en utrustning du köper idag går inte ner så mycket i värde under en säsong När det gäller den tekniska utveckling så är Foil och brädorna relativt utvecklade, gällande Wingarna så kommer det kanske hända saker de närmaste åren. Men ju längre du väntar desto mindre tid får du på vattnet.
bottom of page